Aanleverspecificaties

Bestanden aanleveren

Voor bijna alle opdrachten zijn bestanden nodig om een mooi ontwerp mee te kunnen maken. Het goed aanleveren van een logo of fotomateriaal blijkt in de praktijk nog wel eens lastig te zijn. Wij helpen je graag!

Logo: Een logo lever je aan als .eps, .ai, of .pdf bestand. Dit is een vector bestand wat zonder kwaliteit verlies kan worden vergroot. Een vector bestand bestaat uit punten en lijnen, daardoor is het logo eindeloos te vergroten zonder kwaliteit verlies.

Foto: Een foto lever je aan als .jpg of .tif bestand. Houd rekening met de resolutie, daar vertellen we verderop meer over.

bestanden-aanleveren
resolutie

Resolutie

De resolutie van jouw bestand hangt af van de toepassing en zichtbaarheid. Een goede resolutie varieert tussen de 30 en 300 pixels/inch (PPI) 

Enkele tips voor de beste resolutie:

Vanaf 240 PPI: voor drukwerk raden we 300 PPI aan, hou in ieder geval minimaal 240 PPI aan. 

Tussen 70-100 PPI: scherpe print en ook van dichtbij goed lees- en zichtbaar. Prima resolutie voor bijvoorbeeld beurstoepassingen.

Tussen 30-70 PPI: prints die op een zichtafstand van enkele meters leesbaar moeten zijn. Deze resolutie gebruik je bij spandoeken of wandpanelen.

Minder dan 30 PPI: de resolutie voor extreem grote printafmetingen, zoals XL spandoeken of billboards. Met deze relatief lage resolutie houd je de bestanden bewerkbaar en voldoe je aan onze maximale bestandsgrootte.

Drukproef & bestandscontrole

Voor elke opdracht wordt een drukproef gemaakt. Je ontvangt deze drukproef ter controle voordat er iets gemaakt wordt. Let altijd goed op typ of zetfouten voordat je akkoord geeft voor productie.

Aangeleverde bestanden controleren wij altijd voordat we de machines opstarten om het te printen of snijden. Dit is net dat beetje extra service waar u blij van wordt.

drukproef
aanleveren-printwerk

Aanleveren printwerk

Als je een bestand voor printwerk gaat aanleveren kun je rekening houden met speciale richtlijnen. Als je deze richtlijnen volgt zorgen wij voor een haarscherpe print.

Resolutie: Een goede resolutie varieert tussen de 30 en 300 pixels/inch (PPI). Voor elke toepassing adviseren we een andere resolutie, hier is op deze pagina een aparte uitleg voor geschreven. 

Afloop: Om geprinte bestanden netjes af te kunnen werken vragen we een afloop van 10mm. Je bestand wordt dan rondom 10mm groter.

Teksten omgezet in contouren: Lettertypes zijn computer afhankelijk. Om te voorkomen dat jou mooie letters veranderen tijdens het printen zet je het om in lettercontouren.

CMYK: Tegenwoordig wordt er bijna alleen nog maar full color geprint. Maak jouw bestand daarom op in cmyk.